Loting Afrika Cup levert in groepsfase al krakers op

De loting voor de Coupe d'Afrique des Nations, ofwel Afrika Cup, heeft ervoor gezorgsd dat een aantal sterke landen bij elkaar in de groep zijn gekomen. Zo zijn wk-gangers Ivoorkust en Kameroen aan elkaar gekoppeld. Ghana zit in groep C met Algerije, Zuid-Afrika en Senegal.

Gastland Equatoriaal Guinea zal in de groepsfase moeten afrekenen met Congo, Gabon en Burkina Faso. Het toernooi was in eerste instantie toegekend aan Marokko. Het Noord-Afrikaanse land trok zich echter terug uit angst voor verspreiding van het ebola-virus. 

De Afrikaanse voetbalbond was het daar niet blij mee en heeft Marokko daarvoor gestraft. Het land werd gediskwalificeerd voor de editie van volgend jaar en is ook uitgesloten voor deelname van het toernooi in 2017. Equatoriaal Guinea heeft uiteindelijk de organisatie op zich genomen. Het land organiseerde het toernooi al in 2012 samen met Gabon. Opmerkelijk is dat het land zelf nooit door de kwalificaties is gekomen.

Opvallende afwezige Nigeria. De titelverdediger werd derde in de kwalificatiegroep met Zuid-Afrika, Congo en Sudan. De nummers één en twee gingen naar het eindtoernooi. De komende editie van de Afrika Cup wordt gehouden van 17 januari tot en met 8 februari 2015. 

Loting Afrika Cup 2015

Groep A Groep B Groep C Groep D
Equatoriaal Guinea Zambia Ghana Ivoorkust
Burkina Faso Tunesië Algerije Mali
Gabon Kaapverdië Zuid-Afrika Kameroen
Congo DR Congo Senegal Guinee