Agent New York vrijuit na dodelijke wurggreep

De Amerikaanse agent die eerder dit jaar een verdachte in een fatale wurggreep nam hoeft niet te worden vervolgd. Dat heeft een onderzoeksjury woensdag bepaald, zei de advocaat van de omgekomen man.

De beslissing komt minder dan twee weken na die van een onderzoeksjury in de staat Missouri, die bepaalde dat agent Darren Wilson niet hoeft te worden vervolgd voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Wilson schoot de ongewapende Brown eerder dit jaar dood.

Agent Daniel Pantaleo was in burger toen hij de 43-jarige Eric Garner in een wurggreep nam, iets wat volgens de regels van de politie van New York expliciet verboden is. Garner werd ervan verdacht sigaretten per stuk te verkopen op straat, wat illegaal is.

Op videobeelden die door een omstander werden gemaakt was te zien hoe Garner zich verzette toen de agent hem probeerde te boeien. Hierop nam de agent hem in een wurggreep. Op de beelden was te horen hoe Garner 'Ik kan niet ademen!' schreeuwde.

De autoriteiten in New York bereidden zich de afgelopen dagen voor op protesten, in afwachting van de beslissing van de onderzoeksjury, ofschoon een protest in augustus na het incident vreedzaam verliep.

Toen de jury in Ferguson met haar vonnis kwam sloeg de vlam in de pan. Protesten draaiden uit op rellen. De gouverneur had dagen daarvoor al de noodtoestand afgekondigd en de Nationale Garde werd ingezet tegen de woedende betogers.