Hoofdpiet: maak piet minder zwart en minder knecht

Erik van Muiswinkel wil dat zwarte pieten minder zwart worden. Dat zegt de acteur die dit jaar voor de zeventiende keer Hoofdpiet speelde in de Volkskrant. Ook mogen pieten wat hem betreft minder knecht worden. Hij verwacht dat beide ook gaan gebeuren. Hij zegt dat die ontwikkeling in de komende jaren door zal zetten.

Van Muiswinkel is recordhouder in de rol van Hoofdpiet. Zeker gezien de nationale discussie ook een ware beproeving. In het interview vertelt Van Muiswinkel dat het hem wel bezighoudt, dat hij iets doet wat door een aantal mensen sterk wordt afgekeurd. Maar het zat hem niet dusdanig dwars dat hij ermee stopte.

Volgens Van Muiswinkel moest hij nog meer dan in voorgaande jaren een soort verantwoording afleggen waarom hij zich wederom zwart laat schminken voor de rol van Hoofdpiet. Maar naar eigen zeggen kan de komiek dat voor zichzelf en naar anderen toe goed verantwoorden.

Piet is volgens hem een bijfiguur in een volksfeest dat vier weken duurt. In landen met een serieus racismeprobleem zou Zwarte Piet niet kunnen, vindt Van Muiswinkel. Hij noemt het iets typisch Nederlands en vindt het mooi dat het hier wel kan.