MIT heeft hoge verwachtingen van robotcheeta

Het is een robot als geen ander: geïnspireerd op het snelste landdier ter wereld en bestuurd met behulp van technologie uit computerspelletjes. De robotcheeta loopt op batterijen, haalt een snelheid van meer dan zestien kilometer per uur, kan veertig centimeter hoog springen en houdt het vijftien minuten uit op zijn batterijen. De robot is een creatie van wetenschappers van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) en ze hebben hoge verwachtingen.

De ontwerpers van de robotcheeta (of jachtluipaard) moesten veel onderdelen van de grond af ontwerpen, omdat bestaande techniek tekort schoot of nog helemaal niet bestond. Het gaat om krachtige, lichtgewicht motoren en elektronica die de motoren aandrijft. Ook werd een algoritme ontwikkeld dat bepaalt hoeveel druk een poot moet uitoefenen in de splitseconde die het op de grond staat. Met behulp van het algoritme blijft de robot in balans en houdt hij voorwaartse snelheid. Een speciale computer verwerkt de data van diverse sensoren en stuurt commando's naar de motoren.

"Dit is zeg maar de Ferrari in de robotwereld. We hebben gebruik gemaakt van dure componenten om de robot echt instinctief te maken", aldus hoogleraar Sangbae Kim, die aan het hoofd staat van het Biomimetic Robotics Lab van MIT. "Dat is de enige manier om die snelheid te halen."

Het ontwikkelen van de robotcheeta nam vijf jaar in beslag. De wetenschappers lieten zich niet ontmoedigen door mensen die zeiden dat elektrische motoren nooit sterk genoeg konden zijn om een mechanische cheeta voort te laten bewegen.

De inzichten die vergaard worden met het prototype kunnen gebruikt worden voor algemenere toepassingen, zoals het ontwerpen van revolutionaire protheses, draagbare technologie, rolstoelen aangepast voor zwaar terrein en voertuigen die op ruig terrein moeten rijden. De hoop is tevens dat de robot gebruikt kan worden voor speciale reddingsoperaties in gevaarlijke omstandigheden.

Het project wordt gefinancierd door een speciale afdeling van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).