'Grote zorgverzekeraars berispen kleine dissident'

Grote zorgverzekeraars zetten kleine verzekeraars onder druk als die openlijk ingaan tegen afspraken die door de branche zijn gemaakt. Dat blijkt zaterdag uit een brief van branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland, die in handen is van de Volkskrant.

In die brief wordt kleintje DSW op de vingers getikt, omdat het zich 'distantieert van belangrijke branchestandpunten en beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars'. DSW had kritiek op het beperken van de vrije artsenkeuze, zoals veel andere verzekeraars willen.

Volgens Chris Oomen van DSW gedragen de grote verzekeraars (CZ, Achmea, VGZ, Menzis) zich als een kartel. "Het is te gek voor woorden dat ze vinden dat ik geen vrijheid van woordkeuze heb", zegt hij tegen de krant. Die vier verzekeringsmaatschappijen hebben negentig procent van de markt in handen.

Zorgverzekeraars Nederland reageert dat iedere maatschappij mag afwijken van standpunten, maar dat ze 'slechts in gesprek wilden over de manier waarop we met elkaar omgaan binnen de vereniging'.