Oeganda onderzoekt matchfixing Africa Cup

De Oegandese voetbalbond FUFA heeft een onderzoek geopend naar de laatste, en uiteindelijk beslissende, kwalificatiewedstrijd van het land richting de Africa Cup van volgend jaar. Daarin werd met 2-0 verloren van Guinee, waardoor dat land en niet Oeganda zich voor de eindstrijd plaatste.

"Mensen geloven dat er invloed van buitenaf is uitgeoefend op de wedstrijden tussen Oeganda en Guinee. We willen niks aan het lot overlaten en hebben de politie hiervoor ingeschakeld", aldus FUFA-baas Moses Magogo. Er gaan geruchten in de wandelgangen dat rijkelui in de omgeving mogelijk gesjoemeld hebben met weddenschappen op de wedstrijd. "We laten de politie hun werk doen en roepen een ieder met nuttige tips op om zich te melden", zegt Magogo.

De voorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om de aanval op het huis van verdediger Andrew Mwesigwa te veroordelen. Dat gebeurde nadat de in Kazakhstan spelende Mwesigwa een penalty veroorzaakte, waaruit Guinee de 2-0 maakte. "Het is niet nodig om spelers aan te vallen, iedereen weet heel goed dat voetbal een spel van fouten is. Geweld moet daar absoluut buiten gelaten worden", sprak Magogo. Er heerst bij fans ook al onvrede over de wijze waarop de 1-0 tot stand kwam, een vrije trap. Zo zou de muur veel te makkelijk uit elkaar zijn gegaan.

De goals van de wedstrijd Guinee - Oeganda (Bron: YouTube)