Club uit Wales verdriedubbelt jaarbegroting door prijzengeld

Tiger Bay FC uit Wales is een club die ook in Wales bij weinig mensen tot de verbeelding zal spreken. Toch zorgen ze in deze tijd voor een opmerkelijke prestatie in de Welsh FA Cup. De ploeg, uitkomend op het zevende niveau in Wales, staat zaterdag in de derde ronde van het bekertoernooi.

Het sprookje begon in augustus, toen het nietige Tiger Bay met 3-5 won op bezoek bij het twee divisies hoger spelende Aber Valley YMCA. Twee weken later werd Cwm Rhondda in de tweede kwalificatieronde met 5-2 verslagen. Een knappe prestatie, want omdat de kleedkamers op Canal Park - het thuis van Tiger Bay - opgeknapt werden kon de wedstrijd niet in eigen huis gespeeld worden en dus kreeg Cwm Rhondda de eer om de wedstrijd te organiseren.

In oktober stond Tiger Bay in de eerste ronde tegenover Trefelin, die twee niveau's boven het kleine clubje spelen en daar regerend kampioen zijn. Toch werd het 3-2 voor Tiger Bay, waarna Dynamo Aber FC ook met 3-2 verslagen werd. Zaterdag komt er dan een echte 'topclub' op bezoek in het zuiden van Cardiff. Caerws speelt in de competitie onder de Premier League en kwam in het begin van de eeuw zelfs twee keer uit in de Intertoto Cup. Als ze zaterdagochtend aankomen op het terrein van Tiger Bay hebben ze met twee uur overigens meer gereisd dan elke andere tegenstander op Canal Park ooit heeft gedaan.

De beste manier om aan te geven hoe knap de prestatie van Tiger Bay is, is waarschijnlijk om naar het budget te kijken: Per jaar ongeveer 750 pond. Het bereiken van de derde ronde van de Welsh FA Cup brengt echter sowieso al 1500 pond in het laatje, waardoor de begroting voor komend seizoen dus plotseling drie keer zo groot is. "Het budget gaat normaal op aan tenues, scheidsrechtersvergoedingen en de huur, dus dit geld gaan we mooi gebruiken om jeugdteams te ontwikkelen, zodat de club kan groeien", aldus voorzitter Ahmed Roble. Er zal zaterdag om 14.30 uur Nederlandse tijd afgetrapt worden, op weg naar mogelijk een nieuw hoofdstuk van het sprookje van Tiger Bay.