Bomaanslag op grote moskee Nigeria

De belangrijkste moskee van de Nigeriaanse metropool Kano is vrijdag getroffen door een bomaanslag. Tientallen mensen zijn mogelijk omgekomen of gewond geraakt, meldt een legerofficier.

De aanslag vond plaats op het moment dat de opperimam van Kano, de tweede stad van het land, er een preek hield. Nigeriaanse media maken gewag van meerdere ontploffingen. Volgens ooggetuigen stegen dikke rookwolken op uit het gebedshuis, die al uit de verte zichtbaar waren. Volgens persbureau AFP openden gewapende lieden het vuur op overlevenden van de aanslag die een veilig heenkomen zochten.

Reddingswerkers hebben zich op de plek des onheils verzameld. Ze bergen de doden en brengen de gewonden in veiligheid. Volgens AFP zijn er 64 doden en 126 gewonden gevallen. De lokale nieuwssite The Punch houdt het vooralsnog op 35 doden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De verdenking gaat in Nigeria al gauw uit naar terreurbeweging Boko Haram, die geregeld aanslagen pleegt op christenen en gematigde moslims in het land.