Paus vraagt moslims op te komen tegen IS

Paus Franciscus heeft wreedheden van terreurbeweging Islamistische Staat tegen christenen en andere religieuze minderheden in Irak en Syrië veroordeeld. Ook roept het kerkhoofd moslimleiders op harder stelling te nemen tegen extremisten die religie misbruiken om terrorisme te rechtvaardigen. Dat heeft Franciscus vrijdag na aankomst in Turkije gezegd.

De paus deed zijn best om een gebalanceerde boodschap uit te dragen tijdens zijn ontmoeting met Turkse hoogwaardigheidsbekleders. Hij uitte opnieuw zijn standpunt dat het gerechtvaardigd is om militairen in te zetten om de extremisten een halt toe te roepen. Franciscus liet echter ook weten dat het hiernaast belangrijk is voor christenen en moslims om een dialoog aan te gaan om een einde te maken aan fundamentalisme.

"Fanatisme, fundamentalisme en irrationele angsten die misverstanden en discriminatie in de hand werken moeten worden bestreden met de solidariteit van alle gelovigen", aldus de paus. Franciscus bedankte ook Turkije voor het opvangen van 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak. De paus is vrijdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Turkije.