Vliegtuig met lijkkisten geland in Eindhoven

Een vliegtuig met aan boord stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne is vrijdagmiddag geland op vliegbasis Eindhoven. Op de vliegbasis wordt wederom een plechtige ceremonie gehouden, waarna de zes lijkkisten met resten voor identificatie naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht.

Het is voor de zevende keer dat op vliegbasis Eindhoven lijkkisten arriveren. Nabestaanden van de slachtoffers wonen de ceremonie vrijdag bij. Minister-president Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zijn ook aanwezig.

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Rutte zei vrijdag voordat hij vanuit Den Haag naar Eindhoven vertrok nog altijd zeer onder de indruk te zijn hoe heel Nederland meeleeft met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. "We staan naast elkaar, we rouwen met elkaar en Nederland laat op een hele bijzondere manier zien dat we meeleven met iedereen die door deze vreselijke ramp is getroffen", zei Rutte.

De repatriëringsmissie in het rampgebied, waarbij lichaamsdelen en persoonlijke bezittingen worden geborgen, gaat nog door. De veiligheidssituatie en de winterse omstandigheden bemoeilijken dat werk echter.