Staatsherdenking voor overleden cricketer

Australië rouwt om de tragische dood van cricketer Phillip Hughes. De international bezweek donderdag in het ziekenhuis aan ernstig hoofdletsel nadat hij twee dagen daarvoor een bal tegen zijn hoofd had gekregen in een wedstrijd. De speler krijgt een staatsherdenking, kondigde premier Mike Baird van New South Wales vrijdag aan.

De rouwdienst wordt gehouden in het cricketstadion van Sydney, waar het noodlottige ongeval plaatsvond. "Op deze manier kan de hele gemeenschap zijn laatste eer bewijzen aan een zeer geliefde Australiër", zei Baird over de staatsherdenking, normaal gesproken voorbehouden aan politieke kopstukken.

De dood van de 25-jarige Hughes schokte de natie, waar cricket een bijzonder populaire sport is. Kranten stonden er vol van en vlaggen hingen overal halfstok. Hughes droeg een helm toen een bal van bowler Sean Abbott, een zogeheten bouncer, vanaf de grond op stuiterde en de batsman precies onder de rand van zijn helm in de nek raakte. Een gesprongen slagader veroorzaakte een fatale hersenbloeding.