Cameron: werkloze migranten moeten land uit

Migranten uit de Europese Unie moeten Groot-Brittannië verlaten als ze niet binnen zes maanden een baan vinden. Ook moeten ze minstens vier jaar aan het werk zijn voor ze in aanmerking komen voor een uitkering en andere sociale zekerheid. Dat heeft de Britse premier David Cameron vrijdag gezegd.

Er woedt een verhit debat rondom immigratie in Groot-Brittannië. De rechts-populistische UK Independence Party wordt steeds populairder met haar oproepen tot het verlaten van de Europese Unie en het indammen van migratie. Cameron heeft beloofd meer macht terug te zullen halen uit Brussel. Hij zei vrijdag dat de vrijheid van beweging binnen de Unie 'geen onvoorwaardelijk recht' is.

"Immigratie komt Groot-Brittannië ten goede, maar moet wel beheerst worden", aldus de premier. Hij wil dat de EU hervormingen doorvoert voordat Britten in 2017 in een referendum aangeven of het land de Unie moet verlaten.

Diverse andere EU-landen, waaronder Nederland, hebben al maatregelen getroffen tegen immigranten die een uitkering aanvragen, maar niet of nauwelijks in het betreffende land gewerkt hebben.