President Mexico lanceert nieuw plan tegen geweld

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft donderdag een plan ontvouwd voor de aanpak van de misdaad in zijn land. Hij wil het parlement de bevoegdheid geven corrupte gemeentebesturen te ontbinden en lokale politiekorpsen onder gezag van de 31 deelstaten plaatsen. Ook wil hij een nationaal identiteitsdocument invoeren.

Met het plan wil Peña Nieto afrekenen met een complex systeem dat bepaalt welke misdaden op welke niveaus - dat van de federale overheid, de deelstaten of de lokale overheid - worden aangepakt. Nu komt het geregeld voor dat bijvoorbeeld de lokale politie weigert op te treden tegen zaken die op federaal niveau als een delict worden beschouwd, zoals drugshandel.

Het plan van de president richt zich in de eerste plaats op de vier deelstaten met de grootste problemen op dit gebied, Guerrero, Michoacan, Jalisco en Timaulipas. Naar deze deelstaten worden meer federale politieagenten en militairen gestuurd.

Het plan volgt op de verdwijning van 43 studenten in Iguala, een stad in Guerrero. Ze werden naar verluidt door de lokale autoriteiten opgepakt en uitgeleverd aan een drugsbende, die hen vermoordde en verbrandde. Peña Nieto zei dat zijn plan is beïnvloed door zulke gebeurtenissen, waarvan de 'wreedheid en barbaarsheid' Mexico hebben geschokt. "Mexico kan zo niet doorgaan. Na Iguala moet Mexico veranderen", zei de president.

Dat het geweld nog niet ophoudt bleek donderdag opnieuw in Guerrero. Aan de kant van een weg bij Chilapa, niet ver van de lerarenschool waar de verdwenen studenten hun opleiding volgden, werden donderdag elf lijken gevonden. Ze waren gedeeltelijk verbrand en de hoofden ontbraken.