Gevangenen Venezuela plunderen apotheek: 13 doden

In een gevangenis in Venezuela zijn zeker dertien gedetineerden aan overdoses drugs overleden nadat tijdens een oproer de gevangenisapotheek werd geplunderd. Familieleden en activisten vrezen dat het dodental nog zal stijgen.

De ongeregeldheden in de David Viloria-gevangenis bij de stad Barquisimeto in het westen van Venezuela begonnen maandag, toen een groep gedetineerden in hongerstaking ging om het vertrek van de nieuwe directeur af te dwingen. De Nationale Garde werd te hulp geroepen om de orde te herstellen. Volgens de regering moesten 145 gedetineerden naar het ziekenhuis omdat zij zich te goed hadden gedaan aan giftige medicijnen uit de gevangenisapotheek.

Activisten die opkomen voor de rechten van gedetineerden plaatsen vraagtekens bij de lezing van de autoriteiten. Zij willen een onderzoek om vast te stellen of de gedetineerden de gevaarlijke medicijnen vrijwillig tot zich hebben genomen. "Ik denk dat niemand zo stom is om drugs tot zich te nemen louter uit protest", zei Humberto Prado, coördinator van het Venezolaanse Observatorium voor Gevangenissen.

De gevangenispopulatie in Venezuela is sinds 2008 verdubbeld. Misdaad is wijd verspreid en delicten worden verplicht strenger bestraft. De 32 gevangenissen in het land bevatten bijna drie keer zoveel gedetineerden als waarop ze berekend zijn, aldus het International Centre for Prison Studies in Londen. De gevangenis David Viloria is gebouwd voor 850 gedetineerden, maar huisvest er 3700, zegt Prado.