Vinokourov stopt voorlopig met opleidingsploeg Astana

Oud-wielrenner Alexandre Vinokourov heeft besloten om de activiteiten van de opleidingsploeg van zijn Astana-formatie voor onbepaalde tijd te stoppen. Dat zegt de Kazakh tegenover Gazzetta dello Sport naar aanleiding van alweer het derde dopinggeval in korte tijd binnen het Continental Team Astana.

Woensdag werd bekend dat Artur Fedosseyev betrapt was op het gebruik van anabole steroïden, net als Viktor Okishev en Ilya Davidenok in de afgelopen paar weken. De drie reden allemaal bij het continentale team, maar ook de World Tour-formatie is heving in opspraak: Zowel Valentin als Maxim Iglinskiy testten onlangs positief op EPO. Vladislav Gorbunov, van het continentale team, werd begin dit jaar al geschorst na een positief plasje in 2013.

Vino laat vooral duidelijk weten dat de twee ploegen behalve de naam weinig met elkaar te maken hebben. "Zij mogen onze shirts en onze naam gebruiken, dat is alles. De twee ploegen zijn twee verschillende werelden die verder niks met elkaar van doen hebben. Die jonge rijders zijn gek als ze denken dat doping in het wielrennen thuishoort. We hebben de Kazakhse wielerbond al meerdere malen gevraagd om meer en betere controles en we hebben laten zien dat wij hun daar volledig in willen steunen."

Er kan aan de waarheid van het statement van Vinokourov over de twee ploegen getwijfeld worden, want het continentale team werd geleid door Dmitiry Sedoun. Op de offiële site van de World Tour-formatie - met onder meer tourwinnaar Vincenzo Nibali - staat Sedoun 'gewoon' als sportief directeur aangegeven.

Over het onderzoek van wielerbond UCI naar het behoud van de World Tour-licentie van Astana maakt Vinokourov zich geen zorgen. "We hebben alle verklaringen gegeven en alles uitgelegd waar om gevraagd werd, dus ik verwacht daar helemaal geen problemen mee."