Japanse basketbalbond geschorst door wereldbond

Wereldbasketbalbond FIBA heeft de Japanse basketbalbond JBA tot nader order geschorst. Daar werd een maand geleden al mee gedreigd, nu heeft FIBA de stap daadwerkelijk genomen. Japan mag voorlopig op geen enkele manier meer deelnemen aan internationale basketbaltoernooien.

JBA kreeg tot 31 oktober om de zaken op orde te krijgen, waaronder het samenvoegen van de twee nationale competities. Ondanks een aantal stappen van Japanse zijde, was het niet genoeg om FIBA te overtuigen van een schorsing af te zien. Daarnaast werd een herstructurering van de Japanse bond gevraagd, naast een duidelijk sportief plan voor zowel de nationale mannen- als vrouwenteams richting de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

"We zijn niet blij om te zien dat de situatie een punt heeft bereikt waarop er geen weg terug is", aldus FIBA-voorzitter Patrick Baumann. "We zijn er echter ook van overtuigd dat het na zo veel jaren van waarschuwen eindelijk tijd is om grote veranderingen door te voeren, niet in de minste plaats voor het Japanse basketbal zelf. We willen dat er op de Spelen in Tokyo een mooi basketbaltoernooi gehouden wordt, inclusief de mannen- en vrouwenteams van Japan."

FIBA heeft een taskforce naar Japan gestuurd om de gang van zaken te gaan regelen en te zorgen dat JBA alsnog de boel op orde kan krijgen. "We geloven dat basketbal de potentie heeft om een van de grootste sporten in Japan te worden, zeker met het oog op de Spelen in 2020", zegt Baumann. "Het is tijd dat Japan zich daarop gaat voorbereiden, maar zonder de zware bagage van het verleden. In plaats daarvan moet er gewerkt worden met een sterke visie voor de toekomst, waar iedere basketballiefhebber in Japan van moet profiteren."