Skiër Van Heek na ruim anderhalf jaar terug in World Cup

Alpineskiër Marvin van Heek maakt komend weekeinde in Lake Louise na een jaar en bijna negen maanden zijn rentree in de World Cup. De geboren Fransman, vanwege zijn Nederlandse vader uitkomend voor Nederland, had sinds begin 2013 te maken met een hernia.

In december 2012 verrasste Van Heek nog vriend en vijand door in Val Gardena op de afdaling achtste te worden. Vanwege de bizarre weersomstandigheden kende de wedstrijd wel meer vreemde resultaten, maar het was de eerste keer in hele lange tijd dat een Nederlander zich voorin kwam melden. Daarna sloeg het noodlot toe voor de nu 22-jarige Van Heek.

"De onderrug is voor een skiër, zeker een afdaler, zo ongeveer de slechtste plek voor een blessure en daar had ik een hernia. Ik kon het laten opereren of het op natuurlijke wijze, met rust, laten genezen. Vanwege mijn jonge leeftijd adviseerden de artsen voor het laatste en dat heb ik dus maar gedaan. Dat betekende wel dat mijn droom om op de Spelen in Sochi uit te komen aan diggelen lag, want ik moest het hele seizoen laten schieten", zegt Van Heek tegenover de NOS.

Van Heek op de Saslong-piste van Val Gardena, waar hij enkele dagen na deze training knap achtste zou worden (Foto: Getty)

Van Heek sloot zich in de zomer aan bij het Amerikaanse speed team, de skiërs voor de snelle afdaling en super-G. Hij trainde daarin onder meer met Bode Miller, Ted Ligety, Travis Ganong en Andrew Weibrecht. "Die kan ik in de trainingen allemaal bijhouden, het moet er nu in de wedstrijden alleen vaker uit gaan komen", aldus de Nederlander, die de World Cup-finale in Méribel als hoofddoel heeft. Daar mogen alleen de beste 25 skiërs van het seizoen per onderdeel in actie komen.

In het Canadese Lake Louise staat zaterdag de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen op het programma, een dag later gevolgd door de super-G. Woensdag was de eerste van drie trainingsdagen en het begon gelijk prima voor Van Heek. Hoewel de trainingen in het alpineskiën niet heel veel zeggen, geeft de 24e plaats in een veld van 79 skiërs toch hoop op een mooie rentree, nadat hij op 22 maart 2013 zijn tot nu toe laatste wedstrijd geskied heeft. Dat was dan wel een mooie prestatie: Een afdaling in het Zwitserse St. Moritz, waar hij tweede werd en oud-olympisch kampioen Didier Defago het nakijken gaf.