Ozb stijgt volgend jaar ondanks daling WOZ-waarde

De WOZ-waarde daalt volgend jaar, maar veel gemeenten verhogen de onroerendezaakbelasting (ozb). Door de ozb te verhogen proberen veel gemeenten hun begroting sluitend te krijgen. Dat meldt actualiteitenprogramma Eenvandaag woensdag op basis van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.

Huiseigenaren betalen ieder jaar de ozb aan de gemeente. Deze bepalen aan het einde van het jaar de ozb voor het komende jaar aan de hand van de WOZ-waarde. De gemiddelde WOZ-waarde daalde volgens Eigen Huis de afgelopen vier jaar van 242 duizend euro naar 211 duizend euro tegenover een stijging van de ozb van twintig procent. Volgend jaar stijgt de ozb gemiddeld met 2,38 procent en daalt de WOZ-waarde met ruim drie procent.

In Zevenaar gaat de ozb het meest omhoog, met ruim zestien procent. Helmond en Uitgeest volgen met respectievelijk ruim vijftien en elf procent. Verder zijn er ook gemeenten die hun ozb verlagen. Arnhem staat aan kop met een daling van ruim zeven procent gevolgd door Rhenen met 4,5 procent.

Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken dat de ozb volgend jaar met maximaal drie procent mag stijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis gaan 34 van de onderzochte gemeenten daar overheen.