Wall Street maakt pas op de plaats

Wall Street is vrijwel onveranderd gesloten nadat macro-economische cijfers een gemengd beeld gaven. De Dow Jones index noteerde bij het slot onveranderd op 17.814,94 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde 0,1 procent lager op 2.067,05 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,1 procent hoger op 4.758,25 punten.

De euro steeg 0,7 procent ten opzichte van de dollar op 1,2474.

De markt kreeg voorbeurs een meevaller in de vorm van een opwaarts herziene groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. De groei werd bijgesteld van 3,5 naar 3,9 procent op jaarbasis. Een tegenvaller volgde vrij snel met een daling van het consumentenvertrouwen, juist nu de belangrijke feestmaand voor de deur staat.

De index voor het consumentenvertrouwen, berekend door The Conference Board, nam af van 94,1 in oktober naar 88,7 deze maand. Woensdag staat de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan op de agenda.

Sowieso belooft het woensdag een drukke dag te worden met een groot aantal macro-economische cijfers. Donderdag blijven de beurzen gesloten vanwege Thanksgiving gevolgd door een halve handelssessie op Black Friday.

Het cijferseizoen loopt inmiddels op zijn laatste benen. De resultaten van vandaag werden evenwel goed ontvangen. Campbell Soup boekte het afgelopen kwartaal zowel meer omzet als winst. Valutaire tegenwind maakte echter dat de fabrikant van soepen en pastasauzen de verwachtingen voor het lopende boekjaar neerwaarts bijstelde. Het aandeel won fractioneel.

Juweliersketen Tiffany & Co wist een omzetstijging niet te vertalen naar meer winst. Dit was het gevolg van het eerder aflossen van schulden. Zonder dit mee te rekenen steeg de winst in lijn met de omzet met circa vijf procent. Tiffany sloot circa tweeënhalf procent hoger.