Samsom: opvang extra Syriërs niet meer nodig

De wens van de Tweede Kamer om nog eens 250 Syrische vluchtelingen naar Nederland te halen is achterhaald. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd. Volgens Samsom heeft Nederland al onderdak geboden aan duizenden vluchtelingen en daarmee zijn verantwoordelijkheid 'ruimschoots' genomen.

Met zijn uitspraken schaart de PvdA-leider zich achter een besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die liet eerder op de dag weten de wens van de Kamer om nog eens 250 Syrische vluchtelingen uit te nodigen naast zich neer te leggen. Volgens de staatssecretaris vangt Nederland al veel vluchtelingen op en kunnen de gemeenten nog meer vluchtelingen niet aan.

De Kamer stemde vorig jaar in met een motie om naast een groep van vijfhonderd vluchtelingen die Nederland verplicht was op te vangen nog eens 250 vluchtelingen onderdak te bieden. Volgens Samsom is de situatie ten opzichte van een jaar geleden gewijzigd. "Destijds leek het erop dat Nederland haar verantwoordelijkheid niet wilde nemen. Inmiddels is die verantwoordelijk ruimschoots genomen", aldus Samsom.