'Jezus hing nimmer aan een kruis'

Een ongeveer 1500 tot 2000 jaar oude bijbel zorgt momenteel voor nogal wat opschudding in christelijke kringen en dan vooral in het Vaticaan. Het stokoude boek, dat werd aangetroffen in het etnografische museum van Ankara, bevat namelijk een inhoud die op zijn zachtst gezegd nogal afwijkt van de huidige christelijke bijbel. Zo bevat de oude bijbel onder meer het Evangelie van Barnabas, een boek dat door de Katholieke kerk uit de gangbare bijbel werd verbannen.

In het boek, dat in 2000 in beslag werd genomen bij de aanhouding van een bende smokkelaars in het Middellandse Zeegebied, valt onder meer te lezen dat Jezus niet werd gekruisigd. Ook was hij niet de zoon van God maar slechts een profeet. De oude bijbel claimt eveneens dat Jezus levend naar de hemel opsteeg en dat het Judas Iscariot was die aan een kruis werd opgehangen. De waarde van de bijbel wordt geschat op zo'n 22,5 miljoen Euro.

Zowel experts als religieuze autoriteiten hebben de authenticiteit van het boek bevestigd. De bijbelse teksten zijn in gouden letters op stukken gebonden leer geschreven in het Aramees, een taal waarvan wordt aangenomen dat die ook door Jezus Christus werd gesproken. In de oude bijbel voorzag de profeet Jezus ook al de opkomst van de profeet Mohammed, die zo'n 700 jaar later de islam zou stichten.

Het Vaticaan heeft inmiddels al een aanvraag bij de Turkse autoriteiten ingediend om de inhoud van de Aramese bijbel te mogen verstoppen onderzoeken. De vraag blijft dan of men in Rome de inhoud van deze bijbel zal accepteren, in zijn geheel gaat ontkennen of af zal gaan doen als een 'moslimleugen', net zoals het 'Truth' magazine al deed in 2000. Hoe dan ook, of het boekwerk nou echt is of nep, we mogen hopen dat deze bijbel mensen met een religieuze overtuiging eens weet aan te zetten om zelf na te denken in plaats van blind achter een boekwerk aan te lopen. Daar worden namelijk al eeuwenlang nutteloze en zinloze oorlogen om uitgevochten.