Doden bij aanslagen Afghanistan

Bij bomaanslagen in Afghanistan zijn maandag twee NAVO-militairen en zes burgers om het leven gekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gezegd. Het dodental van een aanslag zondag op een volleybaltoernooi is inmiddels opgelopen tot minstens vijftig.

In een verklaring zei de NAVO dat de militairen om zijn gekomen bij een 'vijandelijke aanval in het oosten van Afghanistan'. De nationaliteiten van de slachtoffers zijn niet bekendgemaakt, omdat eerst de naaste familie wordt ingelicht.

Volgens de politie van Kabul kwamen de militairen om toen een bom die was vastgemaakt aan een fiets explodeerde toen een militair konvooi passeerde. Bij de explosie raakte een Afghaanse burger gewond. Dit jaar zijn al 63 NAVO-militairen omgekomen.

Een bom vastgemaakt aan een motorfiets ontplofte op een drukke markt in de noordelijke provincie Kunduz. Zes mensen vonden de dood en zeker vijf raakten gewond, aldus de politie.

De autoriteiten waren maandag nog steeds bezig om het exacte dodental van de aanslag op een volleybaltoernooi vast te stellen. De aanslag had plaats in de provincie Paktika. Een zelfmoordterrorist bracht te midden van een mensenmenigte zijn explosieven tot ontploffing en maakte daarbij veel slachtoffers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist. De afgelopen tijd hebben opstandelingen het aantal aanslagen op Afghaanse veiligheidstroepen opgevoerd in een poging de regering te ondermijnen.