'Jongerenimam is afvallig en moet dood'

De Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani heeft van de politie het advies gekregen wat minder actief te zijn. Hij wordt namelijk met de dood bedreigd door extremisten. Die noemen hem een afvallige vanwege zijn oproep aan jongeren om niet als jihadist naar Syrië of Irak te gaan.

'We krijgen jou nog wel', 'je bent een kafier' (een ongelovige) en 'het zal slecht met je aflopen', aldus een greep uit de bedreigingen aan Elforkani's adres. "Iedereen die een beetje verstand heeft van de theologie van jihadisten weet wat ze kunnen bedoelen met 'een kafier met wie het slecht kan aflopen'. Ze zeggen dat je gedood mag worden", aldus de imam tegen Trouw.

Door die dreigementen, die eerder waren geuit, liet hij zich echter niet van de wijs brengen. De jihadcriticus die regelmatig in talkshows opduikt, preekte door in verschillende moskeeën in het land. Maar onlangs kwamen er signalen van de politie dat ze serieus moesten worden genomen.

Elforkani hoopt dat de dreiging over een paar weken voorbij is. "Ik ben al zo vaak gevraagd wanneer ik weer in de moskee het woord neem. Dat bemoedigt me enorm."