May: terreurdreiging vereist bijzondere maatregelen

Niet eerder is de dreiging van een terreuraanslag in Groot-Brittannië zo groot geweest. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag gezegd. Ze kondigde nieuwe maatregelen aan om verdachten beter in de gaten te kunnen houden, onderzoek op het internet te verbeteren en te voorkomen dat verzekeringsbedrijven losgeld betalen aan terroristen.

Volgens May heeft de opmars van de extremistische organisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak islamitische radicalen in Groot-Brittannië 'nieuwe energie en een nieuw gevoel van zingeving' gegeven. De dreiging die daar vanuit gaat is 'sinds de aanslagen van 11 september niet zo hoog geweest'.

In totaal hebben de Britse autoriteiten volgens May sinds mei 2005 meer dan veertig complotten verijdeld. In september werd het dreigingsniveau verhoogd van 'substantieel' naar 'ernstig'. Dat geeft aan dat een aanslag zeer waarschijnlijk is.

Woensdag wordt een nieuwe antiterreurwet voorgelegd aan het Britse parlement. Daarin is onder andere opgenomen dat agenten en marechaussees de mogelijkheid krijgen om paspoorten of tickets in beslag te nemen van mensen die naar het buitenland willen om deel te nemen aan terreuractiviteiten.

In totaal zijn meer dan vijfhonderd Britten naar Syrië gereisd om daar deel te nemen aan de jihad. Sommigen van hen krijgen een inreisverbod, aldus May, om ervoor te zorgen 'dat je alleen op onze voorwaarden terug kan komen'.

Ook staat in de wet dat scholen en gevangenissen maatregelen moeten nemen om radicalisering tegen te gaan. Ook worden omstreden afluisterplannen nieuw leven in geblazen. Bovendien moeten internetproviders allerlei gegevens bewaren om zo computergebruikers te kunnen identificeren.

Volgens mensenrechtenorganisatie Liberty probeert de Britse regering in hoog tempo wetgeving door het parlement te jassen om 'stoer te lijken'. May weerspreekt dit en zegt dat de dreiging 'groter dan ooit is en we ons moeten verdedigen'.