'Jordanië stuurt vluchtelingen terug naar Syrië'

De autoriteiten in Jordanië hebben volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch 'kwetsbare' Syrische vluchtelingen naar hun land teruggestuurd. Het gaat volgens HRW onder anderen om een groep van twaalf Syriërs die werden behandeld in een revalidatiecentrum en vier vluchtelingen onder wie drie kinderen die door de Jordaanse grenspolitie in de buurt van de Syrische grens werden opgepakt.

Volgens HRW spreekt Jordanië de beschuldigingen tegen. Een regeringswoordvoerder liet weten dat de gewonde vluchtelingen niet zijn gedeporteerd, maar naar andere ziekenhuizen zijn overgeplaatst. Een andere Jordaanse functionaris in Amman wilde tegenover persbureau AP niet reageren.

"Jordanië heeft een zware vluchtelingenlast te dragen, maar het gaat niet aan om vluchtelingen terug te sturen naar een conflictzone waar hun levens gevaar lopen, laat staan kinderen en gewonde mannen die niet eens kunnen lopen", zegt Nadim Houry, plaatsvervangend directeur voor het Midden-Oosten van HRW.

Door de burgeroorlog, die in maart 2011 met een opstand tegen president Bashar Assad begon, zijn 3,2 miljoen mensen uit Syrië gevlucht. Jordanië heeft 619 duizend vluchtelingen opgevangen.