Justitieminister dreigt te breken met Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riskeert de val van zijn kabinet als hij een omstreden nationaliteitswet aan de Knesset voorlegt. Dat heeft minister van justitie Tzipi Livni, een van de belangrijkste gematigde coalitiepartners van Netanyahu, maandag gezegd. Livni en haar medestanders zullen de wet nooit accepteren, waarschuwde ze.

Netanyahu wil in de grondwet vastleggen dat Israël de natiestaat is van het joodse volk. De joodse wet moet in zijn ogen worden geïnstitutionaliseerd als inspiratie voor wetgeving en het Arabisch wordt afgeschaft als officiële taal. Tegenstanders zeggen dat het voorstel het democratische karakter van Israël ondergraaft en de Arabische minderheid in het nauw brengt. Sommige mensenrechtengroepen noemen het zelfs racistisch.

De pleitbezorgers van de wet wilden die woensdag voorleggen aan de Knesset. Likud-woordvoerder Zeev Elkin overweegt inmiddels echter de parlementaire stemming uit te stellen.

De twee gematigde partijen in het kabinet, Yesh Atid en het Hatnua van Livni, hebben zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Als zij ook in het parlement tegen stemmen, kan dat de val van de regering en vervroegde verkiezingen inluiden.