'Vertrouwen vastgoedbeleggers neemt toe'

Het vertrouwen bij vastgoedbeleggers keert terug, constateert het economisch bureau van ING. In de eerste drie kwartalen werd voor 5,7 miljard euro aan transacties gedaan op de markt voor commercieel vastgoed, tegenover 3,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Er is in toenemende mate interesse in woningbeleggingen. Woningcorporatie Vestia verkocht dit jaar bijvoorbeeld circa 5500 woningen aan de Duitse woninginvesteerder Patrizia. De verkoopprijs bedroeg 577 miljoen euro. Nooit eerder werd in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht.

Het aantrekken van het volume van de vastgoedbeleggingen komt voor een belangrijk deel op het conto van internationale beleggers, stelt ING. Zij beschouwen de Nederlandse markt als aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van andere belangrijke Europese vastgoedmarkten.

Het herstel is niet terug te zien op alle onderdelen van de markt. In sommige segmenten, bijvoorbeeld kantoren en winkelvastgoed, loopt het aantal transacties nog altijd achter. Hier neemt de totale leegstand nog steeds toe, aldus ING.