Hinder op weg en spoor België door staking

Door de algemene staking in enkele provincies van België is het vliegveld van Brussel-Charleroi maandag moeilijk bereikbaar. Reizigers moeten te voet naar de luchthaven, melden Belgische media. Ook onder meer het openbaar vervoer en de post liggen plat in delen van de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg.

De staking heeft het treinverkeer van en naar België ernstig ontregeld. Tijdens de ochtendspits ontstonden volgens Knack lange files, vooral rond Brussel. In Antwerpen viel de drukte op de weg mee, omdat het werk in de haven vrijwel helemaal tot stilstand is gekomen. Boze werknemers blokkeerden daar de toegangswegen naar veel bedrijven, schrijft De Standaard.

In Heist-op-den-Berg reed een bulldozer in op een aantal stakers die de toegang tot een betoncentrale blokkeerden, meldt de Vlaamse krant op zijn website. Er vielen twee lichtgewonden. De toedracht is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

De vakbondsacties van maandag zijn de eerste van een reeks van drie provinciale actiedagen. Daarop moet op 15 december een algemene landelijke staking volgen. De vakbonden willen dat de centrumrechtse regering van de nieuwe premier Charles Michel afziet van een aantal voorgenomen bezuinigingen.