Legendarische ijshockeycoach Soviets overleden

De legendarische ijshockeycoach Viktor Tikhonov is op 84-jarige leeftijd overleden, zo melden Russische media maandag. De Rus was al langere tijd ziek en nog vorige maand werd bekend dat hij niet meer zelfstandig kon bewegen.

Tikhonov begon zijn carrière als speler en pakte vier keer de landstitel in eigen land. In 1964 begon hij als assistent-coach bij Dinamo Riga, waar hij van 1968 tot 1977 hoofdtrainer was. Tikhonov ging vervolgens aan de slag bij CSKA Moskou, waar hij bijna twintig jaar aan het roer zou blijven staan. Van 1978 tot en met 1989 leidde hij CSKA naar dertien landstitels op rij, een record.

Tikhonov maakte internationaal vooral furore als bondscoach. Hij nam de leiding van het nationale team van de Soviets over, nadat het team van 1964 tot en met 1976 vier keer op rij olympisch goud won. Dat moest doorgezet worden in Lake Placid in 1980, maar dat lukte niet. De VS zorgen tijdens het wereldberoemde Miracle on Ice voor een 4-3 zege op de topfavorieten in de eerste wedstrijd van de finalegroep. De Soviets, die eerder nog met 17-4 van Nederland wonnen, moesten uiteindelijk genoegen nemen met zilver.

Voor coach Tikhonov was het echter nog niet voorbij, hij mocht aanblijven en dat bleek een gouden keuze. In 1984 en 1988 leidde hij de Soviets alsnog naar olympisch ijshockeygoud. Vier laar later, in Albertville 1992, deed hij dat ook als coach van het zogenaamde 'gezamenlijk team', dat bestond uit een aantal voormalige Soviet-staten.

Niet alleen op de Spelen boekte Tikhonov met zijn Soviets succes: Ook op WK's ging het hem voor de wind. Zo won de Soviet-Unie onder Tikhonov van 1978 tot en met 1983 vijf keer op rij de wereldtitel. Ook in 1986, 1989 en 1990 leidde hij zijn team naar de wereldtitel.

"CSKA Moskou leeft mee met de familie van Tikhonov, een legendarische coach. Wij zullen de volledige organisatie en kosten voor de begrafenis op ons nemen", zegt Igor Esmantovicha, voorzitter van CSKA. "Dit is een ongelooflijk verlies, niet alleen voor ons, maar voor de hele internationale ijshockeywereld", reageerde de Russische ijshockeybaas Valery Fesyuk. Ook president Vladimir Putin heeft zijn medeleven betuigt aan de familie van Tikhonov.