'Voorlopig laatste' wrakstukken MH17 aangekomen in Charkov

De voorlopig laatste trein met wrakstukken van de MH17 is zondagavond in Charkov aangekomen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondagavond. De wrakstukken zijn nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Het is de bedoeling dat de vliegtuigdelen op den duur naar Nederland worden gebracht voor verder onderzoek. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe dat zal gebeuren. De bergingsmissie op de rampplek begon vorige week en werd zondag afgerond.

Het bergingsteam ging een week lang elke dag naar de plek in het oosten van Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. Dat gebeurde onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), vanwege de gevaarlijke omstandigheden in het oorlogsgebied.

De teamleider van de bergingsmissie in Donetsk liet eerder op de dag weten dat de missie 'uitstekend' is verlopen. Het bergen van ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken ging sneller dan verwacht.