Steam scherpt regels aan voor Early Access

Valve, het bedrijf achter gamingplatform Steam, heeft de algemene voorwaarden voor Early Access aangescherpt. Ontwikkelaars van spellen moeten nu meer transparant zijn over hun game richting potentiële kopers.

Hiermee lijkt Valve gehoor te geven aan de veelgehoorde kritiek dat sommige Early Access-spellen wanneer ze op Steam verschijnen onvolledig zijn, een te lange ontwikkeltijd hebben of dat sommige beloften niet worden nagekomen wanneer het spel uitkomt. Steam heeft de nieuwe voorwaarden onderverdeeld in twee stukken: regels die iedere ontwikkelaar nu moet nakomen en richtlijnen die door Steam worden aangeraden, maar die niet verplicht zijn.

De eerste regel is dat als de game nu via een ander platform verkocht wordt, bijvoorbeeld de site van de game, de ontwikkelaar nu verplicht is erbij te zetten dat de game Early Access is. De tweede regel houdt in dat ontwikkelaars geen specifieke beloften meer kunnen maken over hun game als deze in Early Access is. Enerzijds voorkomt dit teleurstellingen bij de koper bij het moment van uitgave, anderzijds kunnen ontwikkelaars geen mooie beloftes meer maken over features die in de toekomst zullen worden toegevoegd om twijfelaars over de streep te trekken. Als laatste moeten prijs en de datum van uitgave overal hetzelfde zijn voor de game, ongeacht het verkooppunt.

Wat de richtlijnen betreft, Steam moedigt ontwikkelaars aan om hun game pas op Steam te zetten als het moment daar is. Een game waarvan de gameplay miniem is vergeleken met wat is beloofd is nog niet rijp voor Early Access, en games die praktisch al af zijn kunnen beter zonder het label Early Access op Steam verkocht worden. Als laatste wil Steam ontwikkelaars op het hart drukken dat een game beter niet Early Access kan zijn als je het niet kan veroorloven om de game te ontwikkelen als de verkoopcijfers tegenvallen. In andere woorden: wees er zeker van dat je game helemaal afgemaakt kan worden voordat je hem op Early Access zet, ongeacht de verkoopcijfers.

De nieuwe regels lijken hard nodig te zijn. Van de eerste negen Early Access-games die in 2013 op Steam verschenen werden er slechts drie afgemaakt.

Early Access Promotie
Steam scherpt regels aan voor Early Access