Schansspringer Koudelka overwint ellende en pakt eerste zege

Schansspringer Roman Koudelka heeft de eerste invididuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De 25-jarige Tsjech was de beste in Klingenthal en pakte de eerste zege uit zijn carrière. 

Na de eerste ronde was de leiding nog in handen van de jonge Duitser Andreas Wellinger. De Noor Anders Fannemel, Stefan Kraft uit Oostenrijk en Koudelka konden hem volgen, terwijl Markus Eisenbichler voor eigen publiek knap de vijfde plek innam.

Eisenbichler viel in de tweede ronde tegen, maar daarna liet Koudelka de beste sprong van de dag zien. Alleen Kraft kwam vervolgens nog in de buurt, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plek. Wellinger bleef nog wel op het podium staan en werd derde.

De zege was een belangrijke voor Koudelka. In het seizoen 2011/2012 leek hij met veel posities bij de beste tien definitief door te breken, terwil hij ook tiende werd in de eindstand van de World Cup. Vervolgens kampte hij echter met psychische problemen en hartritmestoornissen, waarvan hij pas na de Olympische Spelen in Sochi echt leek te herstellen met een aantal knappe prestaties. In Klingenthal liet hij met zijn derde podium en eerste zege ooit zien definitief klaar te zijn met de psychische en fysieke ellende.