Bob de Jong noemt collega's watjes

Bob de Jong heeft na de tien kilometer bij de wereldbeker schaatsen in Seoul hard uitgehaald naar zijn collega's. De 38-jarige specialist op de lange afstanden was maar liefst vijftien seconden voorsprong op nummer twee Bart Swings. Alleen Erik-Jan Kooiman kwam nog dichtbij, maar hij reed in de B-groep.

De Jong noteerde een tijd van 13.17,51. Nummer drie Aleksandr Rumyantsev kwam zelfs twintig seconden later over de eindstreep. "Dat mag gewoon niet. Het zijn gewoon watjes dat ze zo een tien kilometer rijden", aldus De Jong tegenover de NOS.

De Jong verbaasde zich al over de opening van zijn concurrenten. "Als ik in de opening al twee seconden pak op het hele peloton. Ik, als langzame opener, die het eigenlijk van de laatste ronde moet hebben. En als de rest rondjes van 32,8 gaat rijden, dan wil je toch geen tien kilometer winnen? Dan ben je toch niet bezig om hard te rijden?"

Ook de langste afstand bij de vrouwen werd gewonnen door iemand van de oude garde. Vrijdag wist de 42-jarige Claudia Pechstein 5.000 meter te winnen. De Jong weet wel hoe dat komt. "De lange afstanden worden te weinig gereden, er is dus te weinig ervaring. Dat is het grote probleem bij de mannen. Niemand durft er in te gaan, iedereen is bang voor de tien kilometer."

Met een tijd van 13.19,09 kwam Erik-Jan Kooiman nog in de buurt van De Jong . Maar de marathonrijder deed dat wel in de B-groep en dat is niet vergelijkbaar met de A-groep, vindt De Jong. "In de B-groep rij je op een heel andere manier. Erik-Jan schaatst natuurlijk een fantastische 13,19 hoor. Dat staat buiten kijf. Maar met vier man in de baan kun je naar iemand toe rijden", doelt De Jong op het feit dat er in de B-groep in kwartetten wordt gestart.

De Jong hoopt dat grote namen als Jorrit Bergsma (niet afgereisd) en Sven Kramer (niet geplaatst) de volgende keer weer aan de start verschijnen bij de 10.000 meter. "Jorrit en Sven horen hier gewoon te rijden. Dan heb je in ieder geval nog een beetje competitie", zegt De Jong.