Myanmar op vingers getikt om Rohingya-beleid

Myanmar moet meer doen om de vervolgde Rohingya-minderheid in het land 'toegang te geven tot volledige burgerschap op basis van gelijkheid'. Dat staat in een resolutie die vrijdag is aangenomen door de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Myanmarese VN-ambassadeur was tegen de resolutie en zei dat die 'slechts een barrière opwerpt op de weg richting het oplossen van de kwestie'.

De ongeveer 1,3 miljoen Rohingya's in Myanmar hebben nauwelijks rechten en zijn geen Myanmarees staatsburger. De autoriteiten willen de islamitische Rohingya's registreren als Bengalees, omdat ze gezien worden als illegale immigranten uit Bangladesh. Mensen die weigeren zich te laten registreren lopen het risico opgepakt en uitgezet te worden.

Met de resolutie willen de VN Myanmar onder druk zetten zijn beleid aan te passen. De resolutie die door de Mensenrechtencommissie is aangenomen wordt nu voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Als ook daar veel steun voor de resolutie is, wordt de druk op Myanmar verder opgevoerd.

Ondertussen ontvluchten veel Rohingya's het land, omdat ze geregeld worden aangevallen door boeddhistische groepen. Daarbij zijn al honderden doden gevallen. Bovendien zitten nog eens 140 duizend Rohingya's vast in kampen.