OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in

Ze incasseerden meer dan 3,7 miljoen euro aan onterechte zorguitkeringen en kochten van dat geld huizen en luxeauto's. Elf mensen uit Den Haag en omgeving zouden daarom de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar tegen ze.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten "op zeer gestructureerde wijze misbruik gemaakt" van het vertrouwen in het zorgstelsel. "Als gevolg van het feit dat dit soort fraudeurs de zorgpotten leegtrekt, ontstaan op andere plaatsen in de zorg schrijnende situaties", aldus de aanklager.

De zwaarste eis, van 5 jaar, was tegen Gohair M. (35). Zijn vriendin Astrid C. (33) hoorde 4 jaar cel eisen. Ze zouden valse facturen hebben gemaakt.

Kenneth S. (35) moet van de aanklager 1 jaar de cel in. Hij werkte als ambtenaar bij het Centrum voor Indicatiestellingen in de Zorg (CIZ). Dat beoordeelt of mensen recht hebben op AWBZ-zorg. Volgens justitie heeft hij zich laten omkopen. Vervolgens zou hij valse informatie hebben ingevoerd in de systemen van het CIZ. Meerdere mensen hadden dankzij hem zogenaamd een "incomplete dwarslaesie als gevolg van traumatisch hersenletsel op 4-jarige leeftijd". Anderen hadden polio of vergevorderde multiple sclerose.

OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in
OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in (Foto: ANP)