Centrale banken zetten AEX op winst

Het Damrak is vrijdag hoger gesloten dankzij steun uit de hoek van de centrale banken. De AEX sloot de handelsweek af op 423,46 punten, een winst van 1,6 procent. Op weekbasis won de hoofdindex 2,8 procent terrein.

In de AEX sloten nagenoeg alle fondsen in het groen en nam ArcelorMittal met een koerswinst van ruim zes procent de leiding, gesteund door de berichtgeving uit China. Verder won TNT Express zonder directe aanleiding bijna vier procent aan beurswaarde.

Delta Lloyd sloot licht lager op 18,90 euro terwijl de verzekeraar beleggers bijpraatte tijdens een zogenoemde capital markets day en werd daarbij onvoldoende gesteund door een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux naar negentien euro. Gemalto was evenwel de grootste daler met een verlies van een half procent.

In de Midkap profiteerde ook producent van roestvast staal Aperam, dat meer dan vijf procent hoger werd verhandeld, van het rentebesluit uit China. Verder deden USG People en Air France-KLM goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 4,6 en 3,8 procent. De luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan om op termijn weer winstgevend te zijn op de korte afstandsvluchten.

Daarentegen zetten beleggers Imtech 4,5 procent lager nadat het Duitse Bundeskartellamt naar verluidt een onderzoek startte naar beschuldigingen tegen de technisch dienstverlener over illegale prijsafspraken.

Onder de smallcaps waren Wessanen en Grontmij de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. DPA leverde daarentegen 1,3 procent in.