Adams en Lavillenie atleten van het jaar, Schippers grijpt mis

Valerie Adams en Renaud Lavillenie zijn vrijdag in Monaco door wereldatletiekbond IAAF uitgeroepen tot atleten van het jaar 2014. Kogelstootster Adams versloeg daarmee de Nederlandse sprintster Dafne Schippers. Het is de eerste keer dat zowel de prijs bij de mannen als die bij de vrouwen naar een atleet op een technisch onderdeel gaat, in plaats van hardlopers.

De Nieuw-Zeelandse Adams won opnieuw alle wedstrijden waar ze aan meedeed en is nu al sinds augustus 2010 ongeslagen - op de Wit-Russische Nadezhda Ostapchuk na, maar zij is haar zeges door dopinggebruik kwijt. Adams won dit jaar twee grote prijzen: De wereldtitel indoor en goud op de Commonwealth Games. Veel concurrentie kreeg ze niet, alleen de Duitse Christina Schwanitz bleef zo nu en dan in de buurt.

Adams versloeg Schippers, de Europees kampioene op de 100 en 200 meter, die vooraf al niet als favoriete voor de prijs gezien werd. Het was voor velen echter een verrassing dat de derde genomineerde met lege handen bleef: De Ethiopische Genzeba Dibaba liep in het indoorseizoen in ruim twee weken tijd wereldrecords op achtereenvolgens de 1500 meter, 3000 meter en de twee mijl.

Bij de mannen was de titel voor polsstokhoogspringer Lavillenie. De 28-jarige Fransman verbrak in februari het legendarische wereldrecord van Sergey Bubka en bracht de lat op 6,16 meter. Hij won daarnaast al zijn wedstrijden, waaronder het EK. De andere genomineerden waren Dennis Kimetto, die het wereldrecord op de marathon verpulverde, en Mutaz Essa Barshim. De Qatarees bracht het hoogspringen samen met Bohdan Bondarenko naar nieuwe hoogten.

De carrièreprijs werd uitgedeeld aan de Litouwer Virgilijus Alekna. De nu 42-jarige discuswerper won olympisch goud in 2000 en 2004, naast wereldtitels in 2003 en 2005. De Rising Star Award bij de mannen ging naar de Franse hordenloper Wilhelm Belocian. De 19-jarige werd deze zomer wereldkampioen junioren op de 110 meter horden en liep als eerste junior ooit onder de 13 seconden: 12,99. De pas 17-jarige Britse Morgan Lake pakte de titel bij de dames. Zij zorgde voor een bijzondere prestatie door op het WK junioren zowel de zevenkamp als het hoogspringen te winnen, terwijl ze zelfs de leeftijd van 'juniore' nog niet bereikt heeft.