Twintig plaatsen gridstraf voor Grosjean

Romain Grosjean heeft voor de Grand Prix van Abu Dhabi een gridstraf van maar liefst twintig plaatsen gekregen. Het Formule 1-team Lotus wisselde bij de bolide van de Fransman het motorblok, de turbo en het systeem voor de hybride KERS voor de zesde maal, waardoor de straf zo hoog uitvalt.

De straf is samengesteld uit drie componenten. Voor het inzetten van een zesde onderdeel van een van de zes motorcomponenten volgt een straf van tien plaatsen. Voor het voor de zesde maal vervangen van de vijf andere zaken volgt per onderdeel een straf van vijf posities.

Omdat er slechts twintig coureurs meedoen en Grosjean in de slotrace van het seizoen zelfs met poleposition niet zijn straf helemaal uit kan zitten heeft de FIA een andere oplossing bedacht. Bij het overblijven van een tot vijf plaatsen straf moet de Fransman bij zijn eerste bandenwissel vijf seconden langer in de pits staan, bij zes tot tien plaatsen is dat tien seconden. Tussen de tien en twintig plaatsen is dit een drive-throuh penalty. Komt het boven de twintig plekken, dan volgt een stop-and-go-penalty van tien seconden.