Biden roept Russen op wapenstilstand te respecteren

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft vrijdag felle kritiek geleverd op Rusland voor de rol die het speelt in het oosten van Oekraïne. Biden heeft bij een bezoek aan Kiev Moskou opgeroepen om het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne te respecteren.

Biden was in Kiev om het begin van de protesten op het Maidan-plein, precies een jaar geleden, te herdenken. Volgens de vicepresident moeten de sancties die het Westen heeft opgelegd voorlopig niet worden opgeheven of versoepeld. Pas als Moskou zich meer inspant voor de wapenstilstand moet daar over worden nagedacht.

"Als Rusland deze plichten vervult en de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit respecteert dan kunnen we een rationele discussie gaan voeren over sancties", aldus Biden. "Maar dat is niet wat er tot nu toe gebeurd is. In plaats daarvan hebben we alleen maar meer provocaties gezien, meer veronachtzaming van de overeenkomst. En zo lang dat duurt krijgt Rusland te maken met toenemende kosten en meer isolatie."

Een jaar geleden gingen Oekraïeners in Kiev de straat op om te protesteren tegen de regering. Dit leidde tot het vertrek van de pro-Russische Viktor Janoekovitsj in februari. Rusland annexeerde vervolgens in maart het schiereiland de Krim en begon een rebellie in het oosten van Oekraïne te steunen.