'Kazakhstan krijgt beste anti-dopingsysteem ter wereld'

De Kazachse anti-dopingautoriteit (KazNADC) en de Kazachse wielerfederatie (KCF) slaan de handen ineen in het gevecht tegen doping. Vanaf 2015 wordt er een eigen systeem ingevoerd met biologische paspoorten voor alle professionele wielrenners in het land. Het gaat daarbij om renners van het Astana Pro Team van onder meer tourwinnaar Vincenzo Nibali, Continental Team Astana, Track Team Astana en Vino4ever, zolang de renners op Kazachs grondgebied zijn.

Er zullen monsters afgenomen worden bij renners van alle leeftijden en uit alle verschillende disciplines gedurende de hele nationale wielerkalender, zo laat het Astana-team via haar officiële site weten. De resultaten van de op de monsters uitgevoerde tests zullen door KazNADC ook met andere anti-dopingautoriteiten gedeeld worden. Bovendien worden er workshops georganiseerd voor medewerkers van KazNADC en KCF, om het systeem zo waterdicht als mogelijk te krijgen.

"Ik Kazakhstan krijgen we vanaf 2015 het meest geavanceerde anti-dopingsysteem in de wereld. Dit doen we samen met KazNADC, een volledig state-of-the-art laboratorium en met de steun van internationale experts", zegt KCF-voorzitter Dmitriy Muravyev, zelf oud-renner bij het Astana-team. "Testen op grote schaal voor renners van alle leeftijden, biologische paspoorten en educatie vormen slechts een deel van onze strategie in het gevecht tegen doping. We hopen ook op de medewerking van de sporters zelf."

KazNADC werd vorig jaar opgericht op aanvraag van wereldantidopingautoriteit WADA. Het laboratorium waar KazNADC gebruik van maakt is een van slechts 32 labs waar van WADA dopingtests uitgevoerd mogen worden. Ook het Centraal-Aziatische anti-dopingcentrum is er gevestigd. Het Kazachse wielrennen kwam recent in opspraak nadat liefst vier renners positief testten op doping. Het World Tour-team Astana moet afwachten of het de licentie om op het hoogste niveau uit te komen überhaupt mag behouden.