Waterpoloërs tegen Malta en Frankrijk richting EK

Het Nederlands mannenwaterpoloteam moet het in het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap in 2016 opnemen tegen Frankrijk en Malta. Dat heeft de loting in Barcelona vrijdag uitgewezen. Het toernooi wordt van 6 tot en met 8 februari 2015 in Nederland gehouden. De locatie wordt nog bekendgemaakt.

Na het eerste toernooi wordt er opnieuw geloot voor het tweede kwalificatietoernooi in oktober 2015. De resultaten van beide toernooien worden bij elkaar opgeteld en de beste acht landen plaatsen zich voor het EK.

"Het is best een pittige poule", concludeerde bondscoach Robin van Galen. "Frankrijk heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt. Malta hebben we vorig jaar ontmoet op een toernooi op hun eiland en toen speelden we gelijk. Maar we hadden het ook slechter kunnen treffen. En ik ben uiteraard wel blij dat we de eerste ronde in eigen land spelen."

Van de laatste vier EK's was Nederland er alleen in 2012 bij, met een tiende plek als gevolg. Daarvoor was Nederland wel keer op keer van de partij. Frankrijk heeft zich voor de laatste elf toernooien slechts twee keer kunnen plaatsen: Twaalfde in 2001 en tiende in 2014. Malta was nog nooit deelnemer aan het EK.