Massaal Mexicaans protest om verdwenen studenten

Tienduizenden Mexicanen zijn donderdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen de verdwijning van 43 studenten. De mars verliep grotendeels vreedzaam totdat een kleine groep betogers op het belangrijkste plein van Mexico-Stad op de vuist ging met de politie.

Op 20 november wordt meestal de Mexicaanse Revolutie gevierd, maar de Mexicanen waren niet in een feeststemming. In Mexico-Stad droegen de betogers Mexicaanse vlaggen mee, waarbij de rode en groene baan was vervangen door zwarte banen. "Het hele land is woedend", aldus Nora Jaime, een van de betogers. "En het gaat niet alleen om hen. Er zijn duizenden mensen verdwenen, duizenden clandestiene graven, duizenden moeders die niet weten waar hun kinderen zijn."

De betogers kwamen bijeen op een centraal plein waar familieleden van de verdwenen studenten op een podium foto's van de vermisten omhoog hielden. De familieleden zeiden niets te geloven van de bewering van de regering dat de studenten vermoord zijn door een drugsbende.

Nadat de betoging goeddeels voorbij was bekogelde een kleine groep gemaskerde betogers de politie met stenen en stokken. Ook werden brandjes gesticht. De politie wist de brandjes te blussen en de relschoppers te verdrijven.