Obama hervormt immigratiebeleid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond een stevige hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid aangekondigd. Hij heeft opdracht gegeven tot verregaande wijzigingen die voorkomen dat zo'n vijf miljoen mensen die illegaal in de Verenigde Staten verblijven worden uitgezet. De Republikeinen zijn furieus over de hervormingen, te meer daar Obama deze doorvoert door gebruik te maken van zijn presidentiële bevoegdheden.

In een toespraak verdedigde Obama zijn handelwijze. Volgens de president is het een kwestie van gezond verstand dat de immigratiewetgeving wordt herzien. Hij wees er op dat eerdere presidenten, zowel uit Democratisch als uit Republikeins kamp, ook gebruik hebben gemaakt van hun presidentiële bevoegdheden om wijzigingen door te voeren zonder eerst de goedkeuring van het Congres te vragen.

"Voor alle leden van het Congres die mijn bevoegdheden om het immigratiesysteem beter te maken in twijfel trekken of die zich afvragen of het verstandig is dat ik handel waar het Congres heeft gefaald, heb ik een antwoord: neem een wet aan", zei Obama.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat Obama's beslissingen 'zijn erfenis van wetteloosheid verder schragen en het laatste restje geloofwaardigheid dat hij had verkwanseld wordt'. De Republikeinen zijn weliswaar eensgezind in hun afkeuring van Obama, maar niet over de wijze waarop nu moet worden gereageerd. Sommigen willen de overheid platleggen, anderen willen dat er een rechtszaak komt en weer anderen willen Obama zelfs tot opstappen dwingen.

Het immigratiebeleid wordt hoe dan ook ingrijpend gewijzigd. Zo moet er bij uitzettingen vooral worden gekeken naar het aanpakken van zware criminelen en mensen die kortgeleden de grens met de VS zijn overgestoken. Mensen die al langer dan tien jaar in de VS zijn krijgen een lage prioriteit. Obama wees er nadrukkelijk op dat er van amnestie geen sprake is.

De groep die het meest profiteert van het nieuwe beleid zijn immigranten die al langer dan vijf jaar in de VS verblijven en wier kinderen al Amerikaans staatsburger zijn. Na een antecedentenonderzoek en het betalen van een bepaalde som geld kunnen deze mensen hun uitzetting met drie jaar uitstellen en een werkvergunning krijgen. De regering schat dat zo'n 4,1 miljoen mensen voor deze regeling in aanmerking komen.