Ondernemers Vierhouten vrezen ebola-opvang

Vooral ondernemers in de toeristische sector in Vierhouten maken zich zorgen om de komst van hulpverleners uit ebolagebieden. Sinds dinsdag hebben restaurants en campings al de nodige annuleringen binnen, bleek donderdagavond tijdens een druk bezochte informatieavond van gemeente Nunspeet en Artsen zonder Grenzen.

Jeanet van Rijssen, die een restaurant heeft in Vierhouten, zegt dat de telefoon dinsdagavond roodgloeiend stond. "Mensen annuleerden omdat ze niet naar het eboladorp wilden. Dat zijn zure centen."

Een collega van haar zei dat als bij een van de hulpverleners ebola geconstateerd zou worden, de toeristische sector in Vierhouten ten dode is opgeschreven.

In een villa aan de rand van het dorp op de Veluwe worden binnenkort buitenlandse medewerkers van Artsen zonder Grenzen opgevangen. Het gaat om hulpverleners uit bijvoorbeeld landen als Sri Lanka of India, waar de medische zorg wellicht niet toereikend is.

Ze zijn niet besmet en vormen geen risico voor de omgeving, benadrukte Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. "Ze komen niet met busladingen naar het dorp. Overal in het land zijn al Nederlandse hulpverleners van ons naar huis teruggekeerd."

Enkele dorpelingen willen de hulpverleners graag welkom heten, maar de hulpverleners moeten dan wel drie weken in quarantaine worden gehouden. Coppens wilde daar niet aan. Er is volgens haar geen enkele medische noodzaak ze af te zonderen.