Nog half miljard nodig voor klimaatfonds VN

Het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties komt ongeveer een half miljard euro tekort voor de doelstelling van acht miljard. Zo'n dertig landen die voor het fonds bijeenkwamen in Berlijn brachten al meer dan zeven miljard euro in. De Duitse minister van milieu Barbara Hendricks toonde zich daarom tevreden.

Groot-Brittannië deed donderdag een flinke duit in het zakje door 720 miljoen pond (negenhonderd miljoen euro) toe te zeggen. Het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties is bedoeld als steun voor arme landen in de strijd tegen klimaatverandering.

De VN hopen in totaal acht miljard bijeen te krijgen om ontwikkelingslanden te behoeden voor zeespiegelstijging, hogere temperaturen en extremer weer. Daarnaast is het geld bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Andere landen die aan het fonds doneerden zijn Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. Nederland stort zo'n honderd miljoen euro in het klimaatfonds.

Sommige landen zeggen hun bijdrage de komende maanden te zullen verhogen. Hendricks zei er daarom vertrouwen in te hebben dat het gewenste bedrag uiteindelijk wordt opgehaald.