Tweede Fransman in onthoofdingsvideo

In de video van de onthoofding van een Amerikaanse hulpverlener en een aantal Syrische militairen door Islamitische Staat is een tweede Fransman geïdentificeerd. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd.

Welke rol de twee Fransmannen precies op zich namen bij de gruweldaden is nog onduidelijk. Maandag werd al vastgesteld dat de 22-jarige Maxime Hauchard figureert in de video. De tweede Fransman, die in de video met een mes naar de camera zwaait, zou een eveneens 22-jarige man zijn, afkomstig uit een Parijse voorstad. Deze man zou in augustus vorig jaar naar Syrië zijn gereisd.

Europese jihadisten spelen een belangrijke rol in de propaganda van IS. Ze geven de terreurorganisatie een mondiale uitstraling. Frankrijk blijkt een vruchtbare voedingsbodem te zijn voor de kweek van jihadstrijders. Honderden hebben zich inmiddels in het Midden-Oosten aangesloten bij terreurgroepen. Elfhonderd Franse jihadisten worden in de gaten gehouden.

In het Westen heerst de vrees dat een jihadist met een Europees paspoort uit het oorlogsgebied terugkeert en beschikt over de vaardigheden en middelen om thuis dood en verderf te zaaien. Geschat wordt dat onder de vijftienduizend buitenlanders die in het Midden-Oosten vechten tweeduizend Europeanen zijn. De meesten voeren de wapens namens IS.