Duitsland in slotfase langs Spanje, Portugal verslaat Argentinië

Het Nederlands elftal is al klaar, maar diverse nationale elftallen stonden vandaag nog tegenover elkaar om een oefenwedstrijd te spelen. FOK!sport doet een rondje langs de velden in Italië, Portugal en Spanje. 

Het had een waar voetbalfeest moeten worden in Manchester, maar Portugal en Argentinië konden het publiek nauwelijks vermaken. Portugal ging er in de slotfase met de zege vandoor (1-0).

Bijna de gehele voetbalwereld keek uit naar het oefentreffen tussen Argentinië en Portugal op Old Trafford. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tegenover elkaar stelde hoge verwachtingen, maar beide ploegen maakten er niet echt een spektakel van in Manchester, ondanks dat men wel met sterke elftallen aan de aftrap verscheen.

Argentinië was in de eerste helft veruit de betere ploeg en had veel meer balbezit dan de Portugezen. Dit resulteerde in een goede kans voor Ángel Di María, maar toen de United-middenvelder zijn tegenstander uitkapte, schoot hij de bal net aan de verkeerde kant van de paal. Messi kreeg voor de pauze ook een goede mogelijkheid, maar na een steekpass van Lucas Biglia schoot hij vanuit een moeilijke hoek op de paal.

Ronaldo zette hier niet heel veel tegenover. Bij een onoplettendheid in de Argentijnse defensie leek de aanvaller te profiteren, maar kapte hij tegenstander Biglia te vaak uit en schoot hij gehaast over het doel van Argentinië.

Na rust bleven Messi en Ronaldo in de kleedkamer achter en kwamen Nicolás Gaitán en Ricardo Quaresma voor hen in het veld. Het spelbeeld veranderde niet echt en ook het amusementsniveau bleef onder de verwachting. Di María was met een goed schot nog gevaarlijk, maar het kon doelman Beto niet heel erg verontrusten.

In het restant van de wedstrijd geloofden beide ploegen het wel en was het meer oppassen om geen blessures op te lopen. De sterren moeten komend weekeinde natuurlijk weer bij hun club aan de bak, en het leek er dan ook op dat de twee teams enigszins met de rem erop speelden. Toch kwam er in de absolute slotfase nog een winnaar.

Invaller Raphaël Guerreiro, die afgelopen weekeinde pas zijn debuut maakte, stond helemaal vrij toen Quaresma op rechts was doorgebroken en de 20-jarige middenvelder kopte onhoudbaar raak. Portugal kreeg zo heel veel in een overwegend matig duel.


Italië heeft 2014 goed afgesloten met een oefenzege op Albanië. Stefano Okaka kende een debuut om nooit meer te vergeten door de winnende goal te maken (1-0).

Italië-bondscoach Antonio Conte greep het oefenduel met Albanië vooral aan om enkele internationals te testen die normaliter niet in de basis staan. Na het teleurstellende gelijkspel in eigen huis tegen Kroatië wilde Conte vooral de moraal weer omhoog krijgen en liet hij zijn ploeg aanvallend spelen.

Voor de pauze was La Squadra Azzurra de beter ploeg, al bleek Albanië nog best gevaarlijk via snelle tegenaanvallen. Een foute pass van Lorenzo De Silvestri gaf een foute pass, waardoor de bal bij Sokol Cikalleshi kwam. De aanvaller pakte wat meters en schoot vernietigend hard op het aluminium vanaf dertig meter.

Italië had dit nodig om wakker te worden en ging vervolgens ook kansen creëren. Alessio Cerci en Sebastian Giovinco konden elkaar makkelijk vinden en die laatste kreeg een prima kans. De aanvallende middenvelder kwam alleen net tekort om een voorzet vanaf links in te tikken.

Na rust bood Cerci teamgenoot Mattia Destro een haast niet te missen kans, maar de aanvaller van AS Roma was te gehaast en krulde de bal naast terwijl hij alleen nog doelman Berisha voor zich had. Hierna werd de aanvaller gelijk vervangen door Alessandro Matri.

Een kwartier voor tijd werd het duel nog ontsierd door enkele Albanese fans die het veld op kwamen. Een flinke domper voor beide voetbalbonden, aangezien de laatste EK-kwalificatieduels ook al werden opgehouden door ongeregeldheden. Bij Servië - Albanië kostte dit de Albanen zelfs drie punten, terwijl naar het duel tussen Italië en Kroatië nog wordt onderzocht.

In de 82e minuut kende het duel alsnog een winnaar. Conte liet Stefano Okaka debuteren en evenals bij Graziano Pellè onlangs was hij direct trefzeker. Bij een hoekschop raakte hij de bal heel licht bij de eerste paal, zodat Berisha kansloos was. La Azzurra wonnen zo alsnog na een redelijk duel.


Duitsland heeft dinsdagavond in de slotfase gewonnen van Spanje. Het oefenduel werd in de 89e minuut beslist door Toni Kroos (0-1). Bondscoach Vicente Del Bosque had zijn team op zes plekken gewijzigd ten opzichte van de EK-kwalificatiezege op Wit-Rusland (3-0). De Duitsers verschenen in Vigo ook niet in hun sterkste opstelling. Manuel Neuer, André Schurrle, Marco Reus, Christoph Kramer en Jerome Boateng waren door blessures allemaal afwezig.

Ron-Robert Zieler, die Neuer in het Duitse doel verving, moest na twaalf minuten ingrijpen bij een schot van debutant Nolito. De vleugelspeler passeerde op aangeven van Isco verdediger Antonio Rudiger. Even later kwam ook Iker Casillas in actie. Hij voorkwam een doelpunt van Mario Götze, na een mooie combinatie met Thomas Müller.

Na ruim een half uur kreeg Duitsland opnieuw een goede mogelijkheid. Een bal van Götze kwam bij de de strafschopstip uiteindelijk terecht bij Sebastian Rudy. De middenvelder van Hoffenheim raakte de bal met buitenkant rechts, waardoor zijn inzet hoog over ging.

Ook in de tweede helft kregen beide teams kansen om te scoren. Rudiger werd gevaarlijk toen zijn schot van richting veranderde en naast verdween, terwijl Zieler even later aan de andere kant redding bracht bij een mooie vrije trap van Nolito.

Zowel Joachim Löw als Del Bosque probeerde met enkele wissels toch een doelpunt te forceren. Zo kwam doelman Kiko Casilla bij de Spanjaarden Casillas vervangen en werd Nolito gewisseld voor Pedro. De middenvelder van Celta de Vigo kreeg een mooi applaus, aangezien hij in het stadion van zijn eigen club speelde.

Nadat Kevin Volland en Pedro allebei een goede kans misten, leek het duel doelpuntloos te eindigen. Toni Kroos bracht daar na 89 minuten toch verandering in. Met een laag schot van buiten het strafschopgebied wist de speler van Real Madrid te scoren: 0-1.