Duitse minister houdt hoop op vrede Oekraïne levend

Hoewel de wapenstilstand die de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land sloten een papieren tijger is gebleken, probeert Duitsland de hoop op vrede levend te houden. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier deed dinsdag een oproep om een scheidslijn te trekken tussen de regeringstroepen en de separatisten.

Steinmeier bracht dinsdag bliksembezoeken aan Oekraïne en Moskou om de crisis te bespreken. De minister denkt dat de overeenkomst die in september werd gesloten in het Wit-Russische Minsk nog steeds de beste hoop is voor een einde aan het conflict. "Het zou een enorm verlies zijn om dat document te verwerpen", aldus Steinmeier.

Er moet volgens Steinmeier echter wel een 'nieuwe impuls' worden gegeven aan de overeenkomst. De strijdende partijen zouden het bijna eens zijn over waar de scheidslijn moet worden getrokken. Als dat eenmaal is gebeurd kan er werk worden gemaakt van de volgende stap in de overeenkomst: het terugtrekken van zware artillerie van de frontlinie.

Steinmeiers Russische ambtgenoot Sergej Lavrov schaarde zich achter de oproep.

Oekraïne en het Westen betichten Rusland ervan de separatisten te steunen met troepen, wapens en pantservoertuigen. Moskou ontkent dit ten stelligste. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep Rusland dinsdag op zijn troepen terug te trekken 'en de afspraken die in Minsk zijn gemaakt te respecteren'.