'Aanslag NL-delegatie Charkov verijdeld'

Een terreurgroep heeft een aanslag voorbereid op de Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov. Dat stelt de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko, meldt het Oekraïense persbureau Interfax dinsdag.

De leden van de terreurgroep zijn volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU aangehouden. Hun bedoelingen zijn volgens Nalivaitsjenko duidelijk geworden tijdens verhoren. De verdachten zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB, stelt Nalivaitsjenko.

De Russische geheime dienst zou hun opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken en explosieven hebben verstrekt. In deze fabriek worden de lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 die zijn geborgen, verzameld voor terugkeer naar Nederland.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) laat navraag doen naar het bericht over de verijdelde aanslag, zei hij dinsdag desgevraagd in de Tweede Kamer. "Het is bekend dat het in Oost-Oekraïne gevaarlijk is. We moeten elke dag kijken wat wel en niet mogelijk is. Op dit moment heb ik nog geen eigenstandige informatie om de bergingswerkzaamheden stop te zetten."