'Nieuwe filosofie rondom toewijzing Olympische Spelen'

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft in het Olympisch Museum in Lausanne de veertig voorgestelde wijzigingen rondom de Olympische Spelen bekendgemaakt. Over de voorstellen, het hoofddoel van Bach's Olympic Agenda 2020, zal op 7 en 8 december tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo gestemd worden.

Een van de belangrijkste punten gaat over het wijzigen van de processen rondom het toewijzen van de Spelen, zowel over de bids zelf als over de kosten daarvan. Zo wil het IOC een nieuwe 'filosofie' introduceren, waarbij steden worden uitgenodigd om een 'olympisch project' op te starten dat zo goed mogelijk past bij de in het land populaire sporten en de economische en sociale situatie van het potentiële gastland. 

Steden die een bid overwegen zullen een fase ingaan waarbij ze door het IOC geadviseerd worden over de procedures, de belangrijkste eisen van de Spelen en over de manier waarop vorige gaststeden zich verzekerd hebben van een winnend bid en goede Spelen. Ook wordt het makkelijker om onderdelen van sporten of zelfs complete sporten volledig buiten de gaststad te houden. In uitzonderlijke situaties zou dit zelfs buiten de landsgrenzen mogen gebeuren, met name als dat vanwege duurzaamheid beter past.

Het IOC zal ook actief het gebruik van bestaande faciliteiten en stadions gaan promoten, net als het gebruik van tijdelijke en makkelijk afbreekbare faciliteiten. Daarnaast moet het contract tussen het IOC en de gaststad openbaar gemaakt worden, inclusief alle financiële details. Daarbij horen ook details over de financiële bijdrage die het IOC standaard levert aan een organiserende stad.

Om de prijs te drukken voor steden die een bid in willen dienen, zal het IOC meer kosten voor haar rekening gaan nemen. Een kandidaatstad mag nog maar enkele keren een presentatie geven, waaronder tegenover het IOC tijdens het indienen van het bid en tijdens de sessie waarop de gaststad gekozen wordt. Het IOC zal voor alle presentaties de kosten van transport en verblijf op zich nemen voor zes vertegenwoordigers van een bid, behalve voor de beslissende sessie: Daar mogen twaalf leden op kosten van het IOC naartoe komen.